City of Mesa Question 4 — Charter Amendment: Section 211, Ordinance Posting and Publication (Maricopa County)

Last updated Sat, Nov 7, 4:33 PM ET

Ballot measure · November 3, 2026 · Mesa voters

What it does
To conform with state law modernization efforts, shall Mesa City Charter Section 211 relating to ordinances be amended to require ordinances to be posted on the City’s website, posted at one physical location in Mesa, and published in accordance with state law?
A YES vote means
Mesa ordinances would have to be posted on the city's website, posted at one physical location in Mesa, and published as state law requires.
A NO vote means
Section 211 of Mesa's charter on posting and publishing ordinances would not change.
Needed to pass
A simple majority: more than half of the YES and NO votes on this measure must be YES. Leaving it blank doesn't count either way.
Left–right lean
Not a left–right issue: a procedural or local question that liberals and conservatives don't typically split on (AI read of the official ballot summary).

The YES and NO lines are SpectrumVote's plain-language reading of the official text above; the official text is what you vote on.

Official text: source

Explained

Today

  • Mesa City Charter Section 211, adopted through a citizen initiative in 1992, requires the City Clerk to post each proposed ordinance in three public places and print a summary in a newspaper before a public hearing.
  • After adoption, each ordinance must again be posted in three places and printed in full in a newspaper within two weeks, because the Charter defines "publish" as printing in a newspaper of general circulation. The City pays for both printings.
  • In 2021 the Legislature changed state law (A.R.S. § 9-813) to require one physical posting instead of three, plus posting on the city's website.

If it passes

  • Every ordinance would have to be posted on the City's website.
  • Physical posting would drop from three locations to one location in Mesa.
  • "Publish" would mean printing, displaying or otherwise making available as state law allows, so the City could use newer methods (such as website publication) if state law permits.
  • It would take effect the day after the Governor approves it, if a majority of Mesa voters approve it.

Who would notice

Mesa residents who follow proposed city ordinances, and the City's publication costs. It does not change any tax.

How it got here

The City Council referred it to voters through Ordinance No. 6016. The ordinance says the 1992 rules reflect a time when public notice relied much more on newspapers, and that the change would align with state law, cut publication costs and extend posting requirements to all ordinances, while keeping advance notice and public hearings.

Written by SpectrumVote from 2 linked sources (1, 2). Arguments are each side's own, not ours; the official text is what you vote on.

See your members of Congress and every race and measure on your ballot in Maricopa County, from your address. Your address stays in your browser.Look up my races

Next elections here

Also on Maricopa County ballots

All Maricopa County races and measures →

Quick answers

What does a YES vote on City of Mesa Question 4 mean?
Mesa ordinances would have to be posted on the city's website, posted at one physical location in Mesa, and published as state law requires.
What does a NO vote on City of Mesa Question 4 mean?
Section 211 of Mesa's charter on posting and publishing ordinances would not change.
Would the public still get notice before an ordinance passes?
Yes. The public hearing at least six days after notice stays, and every ordinance would also be posted on the City's website.
Would newspapers no longer be used?
Newspaper printing would no longer be required by the Charter itself; publication would follow whatever state law requires at the time.
What vote does it need?
A simple majority of Mesa voters, followed by the Governor's approval.
How many votes does City of Mesa Question 4 need to pass?
A simple majority: more than half of the YES and NO votes on this measure must be YES. Leaving it blank doesn't count either way.
Should I vote yes or no on City of Mesa Question 4?
SpectrumVote doesn't endorse anyone or tell you how to vote. Read what a YES and a NO vote each do, and the official text, then decide based on what you want to happen.
When is the vote?
The general election was Tuesday, November 3, 2026. Counts are unofficial until each state certifies its results over the following weeks; your state or county election office has the official results.

Not sure how to decide? Read our nonpartisan guide to the Maricopa County ballot.

See something wrong on this page? Report a problem · Corrections